اگر به ماشین خود اهمیت میدهید و یا از علاقه مندان به دنیایی سیستم های صوتی خودرو باشید، حتما با دمپینگ کردن خودرو آشنا هستید. روشی طلایی، معجزه آسا و در عین حال کاربردی که میتواند هرگونه صدای نویز و اضافی ماشین را به شدت کاهش داده و همچنین در گرمایش و سرمایش ماشین تاثیر بسیار مفیدی داشته باشد. روشی عالی و کاربردی که نه تنها در کیفیت صوتی ماشین تاثیر شگفت آوری دارد، بلکه میتواند رانندگی را به امری لذت بخش و آرامش بخش تبدیل کند. به همین علت در این مقاله قصد داریم به طور مفصل به مبحث دمپینگ بپردازیم و به سوالاتی نظیر مزایا و معایب آن پاسخ دهیم.
چرا باید دمپینگ کنیم؟
همانطور که میدانید متاسفانه کیفیت ساخت ماشین ها همه روزه کمتر شده و عدم استفاده از ورق های فلزی مقاوم و مستحکم در بدنه ماشین باعث شده است که نه تنها صدای محیط اطراف ماشین به راحتی به داخل کابین نفوذ کند، بلکه استفاده از یراق آلات و قطعات پلاستیکی نه چندان مرغوب باعث میشود که برخورد آنها با صفحات فلزی باعث ایجاد نویز و صداهای ناخوشایند در ماشین شود. همه این موارد از جمله مهمترین دلایلی هستند که امروزه اغلب مخاطبان را به انجام دمپینگ سوق میدهند. از طرف دیگر نازک بودن بدنه باعث میشود که تبادلات دمایی به راحتی صورت بگیرد که همین موضوع میتواند منجر به سردتر شدن داخل کابین در فصول سرد و گرم تر شدن آن در فصول گرم کمک کند.
دمپینگ چیست؟
در معنای لغوی به فرایند بی صدا کردن ماشین از هرگونه نویز و صداهای اضافی دمپینگ گفته میشود. این مهم معمولا با استفاده از ورق های خاص انجام شده که دارای خاصیت دفع صدا، لرزه گیری و عایق گرمایی بوده و میتوانند شرایط درون ماشین را چه از نظر صوتی و چه از نظر دمایی به کل تغییر دهند. معمولا از این ورق ها میتوان در سقف، کف ماشین، رودری ها، فایروال، شل گیر ها، کاپوت و حتی صندوق خودرو استفاده کرد. ورق های دمپینگ به طور کلی به دو گروه تقسیم میشوند. دسته اول ورق های از جنس بوتیل رابر است که بر روی آن یک لایه نازک از آلومینیوم کشیده شده است. دسته دوم به صورت فوم مانند بوده و بیشتر خاصیت عایق دمایی و در بعضی موارد عایق صوتی را دارد.
عملکرد ورق های دمپینگ معمول (دسته اول) بدین شکل است که این صفحات پس از چسبیده شدن به بخش های فلزی ماشین نظیر رودری، از لرزش های اضافی این قطعات جلوگیری کرده و همین امر منجر به کاهش صداهای اضافی ناشی از لرزش قطعات درون ماشین میشود. از سوی دیگر وجود یک لایه دمپینگ به مانند یک چسب قوی عمل کرده و قطعات مختلف را جوری به هم اتصال میدهد که مانع از برخورد قطعات پلاستیکی نظیر خارهای رودری با بخش های فلزی میشود که همین مسئله نیز باعث کاهش نویز در ماشین میشود. از طرف دیگر خود همین ورقه میتواند به عنوان یک لایه استحکام دهنده عمل کرده و به تقویت بیشتر دیواره فلزی ماشین کمک کند. معمولا این ورق ها بنا به نوع کاربردشان در ضخامت های 1.8 الی 4 میلی متری تولید و عرضه میشوند.
اما دسته دوم از ورق های دمپینگ که بیشتر به شکل یک لایه فوم مانند است، از جنس پلی اورتان بوده و در ضخامت های متنوعی از 2 الی 10 میلی متری وجود دارند. پلی اورتان یک ماده شیمیایی است که خاصیت چسبندگی عالی، ضد آب بودن، عایق حرارتی و صوتی بودن آن باعث شده است که به یک ترکیب ایده آل تبدیل شود. معمولا در هنگام نصب این لایه بر روی ورق های بوتیل رابر نصب شده که همین کار میتواند تاثیر شگرفی در کاهش تبادلات دمایی و صوتی داشته باشد.
مکانیسم عملکرد بوتیل رابر و لایه آلمینیومی
تمامی این تاثیرات مثبت ناشی از خاصیت ضربه گیری بوتیل رابر است. ماده ای نام آشنا که در سوراند بلندگوها نیز استفاده میشود. اما مکانیسم عملکرد این ماده اینگونه است که زمانی که به بدنه خودرو یک ضربه وارد میشود، لرزش های ناشی از ورقه خودرو به وسیله خاصیت ضربه گیری این محصول به طور کامل جذب میشود. اما همانطور که پیشتر مطرح شد بر روی این ورق ها معمولا یک لایه نازک از آلومینیوم نیز استفاده میشود.
وجود آلومینیوم نه تنها نصب این محصول را راحت تر میکند، بلکه قابلیت پراکنش و پخش کنندگی فرکانسی در آن باعث میشود که صداهای اضافی اطراف ماشین نیز به داخل نفوذ نکند. به عنوان مثال فرض کنید که در اطراف خودرو کسی در حال فریاد زدن است. در این حالت فرکانس های صوتی پس از عبور از دیواره ماشین و لایه بوتیل رابر به این لایه نازک از آلومینیوم برخورد میکنند. با توجه به خاصیت پخش کنندگی، تمامی فرکانس های نامطلوب محیطی دوباره برگشت خورده و همین لایه بسیار نازک مانع از ورود بخش بزرگی از اصوات و فرکانس های نامطلوب میشود.
در ادامه وجود یک لایه از ورق های پلی اورتان نه تنها میتواند فرکانس هایی که از لایه های قبل عبور کرده اند را به طور کامل جذب کند، بلکه خاصیت عایق حرارتی بودن آن باعث میشود که گرما و یا سرما به داخل ماشین نفوذ کند.
مزایای دمپینگ کردن
همانطور که تا به حال متوجه شدید دمپینگ خودرو میتواند مزایایی متنوعی داشته باشد که در این بخش به توضیح آنها میپردازیم.
- افزایش آسایش کابین و کاهش استرس: بدون شک در خیابان های شلوغ و پر سر و صدای شهرهای نظیر تهران رانندگی میتواند بسیار آزار دهنده باشد. به همین علت دمپینگ کردن اصولی میتواند تا حدود بسیار زیادی مانع از ورود صداهای ناخوشایند به درون کابین شده (تا 30 دسیبل کاهش) و فضای آرام و بدون استرسی را فراهم کند.
- رانندگی لذت بخش: تصور رانندگی در یک محیط ساکت، بدون هرگونه صدا میتواند رانندگی را به امری کاملا لذت بخش و جذاب تبدیل کند.
- ارتقای عملکرد سیستم صوتی: تصور کنید که در یک خیابان شلوغ میخواهید به یک موسیقی آرام بخش و یا حتی یک پادکست گوش کنید، آیا میتوانید؟ آیا میتوانید وقتی جداره ماشین در حال لرزش مداوم و اصطلاحا جیرجیر کردن است، یک صدای خوب و بدون نویز داشته باشید؟ دمپ کردن خودرو میتواند محیطی کاملا ساکت و ایده آل فراهم کند که همین امر باعث میشود که بتوان از پتانسیل های سیستم صوتی خودرو استفاده کرد.
- ایجاد یک باکس برای بلندگو: اما فارغ از فراهم کردن یک محیط ساکت و ایده آل، دمپینگ کردن اصولی درب ها باعث ایجاد یک فضای سیلد و بسته شده که میتواند در عملکرد بلندگو تاثیر چشمگیر گذاشته و صدا را به شدت ارتقا دهد.
- گرمایش و سرمایش: انجام دمپینگ اصولی مانع از بیرون رفتن گرما و سرما در فصول گرم و سرد سال شده و همین امر حتی میتواند در راندمان مصرف بنزین نیز تاثیر مثبتی داشته باشد. از طرفی دمپ کردن فایروال (دیواره بین موتور و کابین) میتواند از ورود گرما به داخل کابین نیز جلوگیری کند.
- افزایش استحکام بدنه: اضافه کردن دمپینگ میتواند تا حدود بسیار زیادی در ایجاد استحکام کمک کرده و همین امر میتواند در تصادفات جزئی بسیار موثر باشد.
- افزایش قیمت خودرو: دمپینگ کردن خودرو به عنوان یک آپشن درنظر گرفته میشود که همانطور که مطرح شد عایق بسیار خوبی نسبت به صدا های اضافی، گرما و سرما بوده و سواری لذت بخشی دارد.
معایب دمپینگ کردن
اما همانطور که هر وسیله ای دارای نقاط قوت بسیاری است، انجام دمپینگ نیز دارای معایبی است.
- گران قیمت: معمولا دمپینگ کردن کامل یک خودرو نیاز به ورق های متعددی است که انجام این فرایند توسط یک نصاب حرفه ای و کاربلد تاحدودی گران قیمت است.
- یک بار مصرف: در صورتی که بخواهید ماشین خود را بفروشید، ورق های دمپینگ برخلاف ضبط و باند قابلیت باز شدن را ندارند و نمیتوان از آنها در یک سیستم و یا یک ماشین دیگر استفاده دوباره کرد.
- افزایش وزن خودرو: با توجه به وزن ورق های بوتیل رابر، دمپینگ کردن کامل خودرو میتواند وزن خودرو را تا چندین کیلوگرم افزایش دهد که همین موضوع میتواند تا حد بسیار کمی منجر به افزایش مصرف سوخت شود
محل نصب دمپینگ
تاثیرگذاری و عملکرد ورق های دمپینگ کاملا وابسته به محل دمپینگ بوده که در این بخش به مکان های احتمالی نصب و اهمیت آنها میپردازیم.
- درب ها: اصلی ترین و شاید مهمترین بخش در خودرو که نقش مهمی در سیستم صوتی داشته و دمپینگ آن باعث میشود که نه تنها عملکرد صوتی افزایش یابد بلکه لرزش ها و نویزهای ناشی از عملکرد ووفر به حداقل برسد.
- کف ماشین: شاید بتوان این محل را یکی از مهمترین مکان های دانست که تاثیر بسیار مهمی در کاهش لرزش ماشین داشته و میتواند رانندگی بدون لرزش و جذابی را درنهایت فراهم کند.
- سقف: سقف ماشین را به جرئت میتوان یکی از بخش های از ماشین دانست که بیشترین تبادل دمایی از طریق آن صورت گرفته و همچنین میتواند نویز ناشی از وزش باد را به شدت کاهش دهد.
- صندوق: دمپینگ صندوق بخصوص در صورتی که از ساب ووفرهای قوی در صندوق خود استفاده میکنید بسیار مهم بوده و میتواند لرزش های ناشی از عملکرد ساب را تا حد بسیار زیادی کنترل کند.
- فایروال: دمپ کردن این محل بخصوص در ماشین های که ضخامت دیواره بین موتور و کابین کم است بسیار مهم بوده و انجام آن میتواند در جلوگیری از ورود و انتقال دمای موتور به داخل کابین بسیار مفید و موثر باشد.
جمع بندی
ما در این مطلب به طور کامل و به تفضیل به شرح دمپینگ کردن خودرو پرداختیم و به سوالاتی نظیر دمپینگ چیست؟ و مزایای و معایب آن چیست؟ نیز پرداختیم. به طور خلاصه میتوان دمپ کردن خودرو را یک فرایند موثر دانست که نه تنها میتواند از ورود صداهای ناخوشایند اطراف به درون کابین جلوگیری کند، بلکه با خاصیت های عایق دمایی و آسایش و آرامشی که درون کابین فراهم میکند، میتواند صدای سیستم صوتی خودرو شما را تا حد بسیار زیادی ارتقا دهد.
دیدگاهی ثبت نشده است