راهنمای انتخاب بلندگو ماشین

اگر در زمینه سیستم صوتی خودرو بی تجربه هستید و نیاز به یک راهنمای انتخاب باند ماشین دارید، در این مقاله به طور کامل درمورد آن صحبت خواهیم کرد. در نگاه اول خرید بلندگو ممکن است کمی گیج کننده باشد اما تمام تلاش مجموعه ایران کار ادیو این است که با به اشتراک گذاشتن تمامی نکات فنی، خرید بلندگو را برای مشتری تا حد امکان ساده کنیم.

برای خودرو چند عدد بلندگو لازم است؟

هیچ استانداردی برای تعداد بلندگوهای خودرویی که در کارخانه در خودرو نصب شده اند وجود ندارد. در واقع، به نظر می‌رسد که هر ساله تعداد بلندگوهای خودروها بیشتر می‌شود زیرا خودروسازان، اغلب سیستم‌های صوتی بسیار خوبی را با مزایایی مانند حذف نویز و صدای موتور، معرفی می‌کنند.

اما به طور کلی تمامی ماشین ها از دو استیج جلو و عقب برخوردارند. هر استیج متشکل از یک جفت بلندگو است. هر دو استیج برای داشتن یک صدای دلپذیر و گرم الزامی بوده و نداشتن هریک از این دو استیج (بخصوص استیج جلو) میتواند صدای ناقصی را ایجاد کند. به طور کلی توصیه میشود که در صورت محدودیت بودجه، در ابتدا استیج جلو را تقویت کنید.  تقویت اسیتج جلو میتواند صدای خودرو را تا حد بسیار زیادی بهبود بخشد.

استیج جلو و عقب خودرو

همانطور که مطرح شد استیج جلو از یک جفت بلندگو تشکیل شده است. در برخی از ماشین ها نظیر پراید، راننده تنها قادر به خرید بلندگو برای استیج جلو است. اما در ماشین های نظیر 206 و سایر ماشین های خارجی، استیج جلو متشکل از یک جفت کامپوننت است. معمولا کامپوننت ها دو راهه هستند و کیفیت صدای بسیار بالاتری را در اختیار مصرف کننده قرار میدهند.

از طرف دیگر، بسیاری از وسایل نقلیه دارای یک بلندگوی وسط داشبورد هستند که معمولاً علاوه بر پخش موسیقی، ملزومات وسیله نقلیه مانند زنگ درها و اعلان های ناوبری را نیز پخش می کنند.

اما بلندگوی عقب خودرو ها معمولا شرایط متفاوتی دارد. در گذشته، معمولا برای استیج عقب استفاده از بلندگوی کواکسیال و یا بلندگوی بیضی (خربزه ای) رواج بیشتری داشت. کما اینکه امروزه نیز استفاده از این مدل بلندگو ها هنوز رایج است. دلیل این امر نیز محدودیت های ماشین های قدیمی نظیر پراید بود، که سایز اسپیکر آنها بسیار کوچک بوده و توان ارضای سرنشینان را نداشت.

در حالی که امروزه با پیشرفت تکنولوژی و الگوبرداری صنایع خودروسازی از غول های این صنعت، استفاده از کامپوننت در ماشین ها رواج بیشتری یافته است. مزیت استفاده ازکامپوننت به جای بلندگوی کواکسیال در آن است که، به علت قابلیت نصب وتنظیم تویتر در زوایای مختلف، صدای بهتر و با کیفیت تری را میتواند به مخاطبان ارایه دهد. 

بلندگو با چه سایزی بخرم؟

سایز بلندگوی خودرو کاملا وابسته به نوع ماشین است. سایز بلندگو اغلب ماشین ها معمولا 13 سانتی و 16 سانتی است. به عنوان مثال سایز بلندگو خودرو 206، 16 سانتی بوده و L90 13 سانتی بوده، اما میتوان بلندگوی 16 سانتی را نیز بر آن نصب کرد.

سوالی که شاید پرسیده شود این است که آیا تفاوتی بین سایز بلندگو ها وجود دارد؟ بله، قانون اول در سیستم صوتی این است که هرچه سایز صفحه بزرگتر باشد، حجم صدا نیز بیشتر میشود. اما در اغلب اوقات، یک رابطه منفی میان حجم صدای بیشتر و کیفیت صدا وجود دارد. به همین علت معمولا بلندگوی های بیضی از کیفیت نسبتا پاینتری در مقایسه با یک بلندگوی 16 سانتی برخوردار هستند (استثنا نیز وجود دارد)، اما حجم صدای آنها تقریبا دو برابر یک بلندگوی گرد میباشد. 

بلندگو های فول رنج (کواکسیال) و کامپوننت

ما در گذشته به طور کامل در مورد تفاوت بلندگو و کامپوننت صحبت کرده ایم. لذا در این بخش تنها به بیان نکات اصلی در خرید بین بلندگو و کامپوننت نگاهی میندازیم.

بلندگوهای فول رنج

همانطور که از نامشان پیداست، قادر به پخش تمامی فرکانس ها بوده و در ساده‌ترین شکل خود، از یک ووفر و یک تویتر نصب شده روی ووفر برای تشکیل شده‌اند. اگر به دنبال جایگزینی بلندگوهای فابریکی با کمترین قیمت هستید، بهترین انتخاب برای شما استفاده از همین بلندگوها است. معمولا نصب این بلندگو ها بسیار آسان بوده و میتوان بدون نصب آمپلیفایر نیز از آنها استفاده کرد.

بلندگوهای کامپوننت

در مقابل، کامپوننت ها از کیفیت بسیار بالاتری در مقایسه با بلندگو برخوردار بوده اما قیمت آنها گرانتر است. در این سیستم، جدا بودن ووفر و تویتر از یکدیگر به مخاطب این امکان را میدهد تا از کیفیت صدای بسیار خوبی بهره برده و طعم ناب موسیقی را بچشد.

برای خرید بلندگو به چه پارامتری دقت کنیم؟

یکی از اصلی ترین پارامترهای که مصرف کنندگان در موقع انتخاب بلندگو به آن توجه کنند، توان یا به زبان ساده برق مصرفی هر بلندگو است. شما برای اینکه بتوانید یک بلندگو را درایو کنید، باید قدرت لازمه را برای آن فراهم کنید.

به طور کلی بلندگوهای فابریکی با توان جزیی که از ضبط میگیرند، قادر به پخش موسیقی هستند. اما اگر بخواهید بلندگوهای فابریکی را عوض کنید میتوانید به دو گزینه رجوع کنید. در گزینه اول میتوانید از بلندگوهای استفاده کنید که با همان توان جزیی که از ضبط میگیرند، فعالیت کنند. مزیت استفاده از این گزینه این است که بدون پرداخت هیچ هزینه اضافه ای، تنها با تعویض بلندگوی فابریکی صدای قشنگتر و بهتری خواهید داشت.

در گزینه دوم، شما میتوانید از بلندگو یا کامپوننت های خیلی قویتر استفاده کنید، با این تفاوت که برای استفاده از این مدل بلندگوها باید توان بیشتری را برای راه اندازی آنها داشته باشید. معمولا برای دست یابی به این هدف، استفاده از آمپلیفایر ضرروی است.

وات RMS

همانطور که مطرح شد مهمترین پارامتری که یک مخاطب باید پیش از انتخاب بلندگو به آن توجه کند، توان آن است. توان یا وات RMS ، به زبان ساده یعنی یک بلندگو تا چه میزان انرژی یا برق را به طور مستمر تحمل کند. هرچه این عدد بالاتر باشد، نشان از قدرت و حجم صدای بیشتر بلندگو است. به طور میانگین بلندگوهای فابریکی از ظرفیت توان 25 وات RMS برخوردار هستند، اما این عدد برای بلندگوهای با کیفیت و حجم صدای بیشتر به طور میانگین 75 وات RMS است.

معمولا ضبط ماشین قادر است در بهترین حالت بلندگوی 25 واتی را راه اندازی کند. به همین علت اکیدا توصیه میشود در صورتی که قصد دارید یک بلندگو با توان بیش از 50 وات RMS خریداری کنید، حتما از آمپلیفایر ها استفاده کنید.

نکته مهم: در هنگام خرید بلندگو به ظرفیت توان Peak دقت نکنید. این پارامتر بدین معنی است که یک بلندگو در شرایط آزمایشگاهی قادر به تحمل چه میزان توانی است. به طور میانگین این عدد 250 وات است که عدد واقعی نبوده و میتواند بسیار گمراه کننده باشد.

دومین و مهمترین مورد برای انتخاب بلندگو، بررسی میزان مقاومت (Impedance) آن میباشد. مقاومت به این مفهوم است که یک بلندگو چقدر دربرابر جریان الکتریکی مقاومت میکند تا صفحه آن شروع به حرکت کند. هرچقدر مقاومت یک بلندگو به صفر نزدیکتر باشد یعنی انرژی بیشتری نیز برای حرکت نیاز دارد. به همین علت یک بلندگوی 4 اهمی از مقاومت کمتری نسبت به یک بلندگو 2 اهمی برخوردار است. 

چقدر باید برای بلندگوهای ماشین هزینه کنم؟

به تمامی عزیزانی که مطمئن نیستید که چقدر هزینه کنند، توصیه میکنیم که انتظارات خود را از صدا و همچنین مدت زمانی که قصد دارند وسیله نقلیه خود را نگه دارند را در نظر بگیرند. اگر تنها به دنبال اندکی بهبود در صدای خود هستید، بلندگوهای پایه تا متوسط ​​گزینه مناسبی هستند. اما اگر قصد دارید ماشین خود را برای مدتی نگه دارید و به شنیدن یک صدای خوب علاقه مند، ایده بدی نیست که روی یک مجموعه خوب سرمایه گذاری کنید. 

جمع بندی

شنیدن یک صدای خوب در ماشین میتواند لحظات شاد و آرام بخشی را برای مشتری به ارمغان آورد. از این جهت بهبود سیستم صوتی خودرو میتواند گزینه بسیار خوبی باشد. لذا توصیه میکنیم قبل از خرید و انتخاب بلندگو خود حتما با کارشناسان مجموعه به صورت کاملا رایگان مشورت کرده تا بهترین انتخاب ممکن را داشته باشید. اما در صورتی که به توانایی خود اطمینان دارید، توصیه میکنیم پیش از خرید به نکاتی نظیر سایز بلندگو خودرو، نوع بلندگو، توان و مقاومت مورد نیاز بلندگو دقت کرده، تا بتوانید به بهترین صدای ممکن دست یابید.

دیدگاهی ثبت نشده است

دیدگاهتان را بنویسید

لطفاً پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید:

  • فارسی بنویسید، از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • تجربیات شما می تواند در تصمیم گیری سایر کاربران جهت خریداری محصولات مفید باشد ، لطفاً اطلاعات مفید و مربوط به محصول فوق را با توجه به تجربیات خود به اشتراک بگذارید.
  • در هر دیدگاه می توانید حداکثر 5 مورد نقاط قوت و ضعف محصول را ثبت کنید.
  • از ارسال لینک‌ و اطلاعات شخصی از قبیل تلفن، ایمیل و آی‌دی شبکه‌های اجتماعی خودداری کنید.
  • از بکار بردن کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز و قومیتی دارند خودداری کنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.