نگاهی به باکس های تیوب (لوله ای)

چه خوشمون بیاد چه نیاد باید بپذیریم که ذائقه و سلیقه شنیداری اکثر ایرانی ها در سیستم متشکل شده از صدای بلند و حجیم با صدای بم بیشتر و حجیم تر، و نکته اینکه در انتخاب این سیستم با صدای بم زیاد تقریبا به هیج فاکتوری مثل شفافیت صدا، دقیق بودن بَم های ایجاد شده توسط ساب، همراه بودن صدای ساب با موزیک و… اهمیت داده نمی شود، شاید تنها فاکتور مهم در این نگرش قیمت پایین تر و ارزان تر هست که ملاک قرار دارد و این نوع تفکر دقیقا در باکس های تیوب (لوله ای) تبلور پیدا میکند.

در سال 2002 شرکت بازوکا (خدا بیامرز) اولین بار باکس هایی به صورت استوانه ای شکل عرضه کرد با ابعاد کوچک تر از باکس های امروزی با ساب های هشت و شش اینچی که می توانست صدای نسبتا قابل قبولی در یک سیستم متوسط ایجاد کند و برای تبلیغ آن از یک ساک ورزشی استفاده می کرد و مقایسه می کرد با فضایی که در صندوق اشغال می شود معادل یک ساک ورزشی خواهد بود.

چند سال بعد شرکت اینفینیتی اولین بار باکس های تیوب امروزی را عرضه کرد که به تدریج با عرضه باکس JBL مورد استقبال عمومی قرار گرفت و به مرور زمان به فروش چند هزارتایی در ماه رسید، این موفقیت شرکت های دیگر را مجاب و تشویق به تولید این نمونه محصولات کرد و دیری نپایید که این نوع باکس وارد سبد تولیدات تقریبا تمام برند های فعال در بازار ایران شد.

حالا دیگر برند اصلی فرعی ندارد، از پایونیر و کنوود و آلپاین و هرتز گرفته تا بوستر و تیاک و ناکامیچی و کنکورد پلاس هر کدام یک یا چند مدل باکس تیوب تولید می کند.

برای دیدن باکس های لوله ای موجود در فروشگاه اینجا کلیک کنید.

بازار هدف این کالا مشخصا ایران و خاورمیانه هست هر چند در هندوستان هم بازار بدی ندارد.

این باکس ها فارق از هر برند و مارکی تقریبا مشخصات یکسانی دارند، ساب 12 اینچ، پورت استوانه ای پشت ساب و طرف مخالف باکس، تقریبا بین 250 تا 300 وات rms توان، ابعاد در تمام آن ها یکسان، همگی رنگ مشکی با لوگوی برند ها بر روی آن ها و از همه مهم تر وجه مشخصه اصلی آن ها کاملا بی کیفیت!!

به طور کلی ساختار این باکس ها به صورت پورتد هست و چون پورت دقیقا پشت سر ساب قرار دارد و باعث بی دقت شدن ساب می شود و کاملا از حالت موزیکال خارج شده و حرکت های اضافی و کنترل بسیار پایینی دارد لذا همیشه خارج از موزیک هست و غالبا بم های این ساب از موزیک عقب می افتد. بدنه فعلی این باکس ها از کاغذ های فشرده می باشد که به علت ضخامت کم نسبت به چوب و حتی MDF دارای رزونانس بالایی هست و شاهد دیستروشن بیشتری هستیم.

همانطور که اشاره شد غالب برند ها در ایران از این نوع باکس تولید می کند که یک بازار رقابتی تنگاتنگی را به ارمغان آورده که خروجی آن تلاش شرکت های تولید کننده برای ارزانتر تولید کردن آن ها شده که خود به خود باعث اُفت کیفیت آن ها نیز می شود. (گل بود و به سبزه ….)

جالب اینجاست که با وجود حدود 20 مدل با مارک های متفاوت در بازار به جز یک مورد از برند پایونیر TS-WX300TA هنوز هیچ شرکتی اقدام به تولید نمونه اکتیو آن نکرده است که خود نشان از عدم اشتیاق شرکت های تولید کننده می باشد و مسلما به درخواست نماینده آن فقط تولید شده بدون هیچ گونه نوع آوری و خلاقیت .

مزایای باکس لوله ای

ضعیف بودن این باکس ها نسبت به ساب های دیگر برند ها این امکان را فراهم می آورد که با استفاده از دو کانال بریج شده آمپ های چهار کانال، بتوان آن ها را درایو کرد (هر چند که جای بحث بسیار دارد و خالی از اشکال نیست) که خود به نوعی باعث ارزانتر تمام شدن سیستم می شود.

یکی دیگر از دلایل محبوبیت این باکس ها ارزانتر بودن آن ها نسبت به خرید یک ساب و باکس برای آن ساب بود که با گزینه مناسبی برای سیستم های ارزان با حجم صدا بالا تبدیل شود. هر چند امروزه این مسئله (به دلیل نوسانات ارزی و سختی واردات کالاها) خیلی صدق نمی کند و شاید یکی از دلایل اُفت فروش این محصولات هست .

​تفاوت باکس لوله ای و مکعبی

باکس ها به منظور هدایت هوای پشت ساب ووفر ها استفاده می شوند و به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند.
  1. پورتد ( دارای پورت خروجی جهت خروج و ورود هوا )
  2. سیلد ( در بسته بدون منفذ اصطلاحا مهر و موم شده )

که ما قصد بررسی این باکس ها را داریم. البته مدل های دیگری همانند باکس بند پس نیز موجود می باشد که بسیار کمتر از آن استفاده می شود.

نکته : واحد اندازه گیری حجم باکس لیتر می باشد.

باکس های سیلد

باکس های سیلد فاقد منفذ یا همان پورت ورودی و خروجی هوا می باشند. در این باکس ها عملکرد هوا بصورت رفلکس عبوده و با انعکاس پشت ساب ووفر همانند کمک فنر عمل می کند و حرکت عقب و جلو مخروط ساب ووفر را به راحتی تنظیم می کند، وقتی ساب به بیرون حرکت کند حالت وکیوم در باکس ایجاد می شود و زمانی که به داخل حرکت میکند فشار هوا بالا رفته و صدای انفجاری تولید میکند. باکس های سیلد حجم کمتری نسبت به نوع پورتد دارند.

باکس های پورتد

باکس های پورتد بر خلاف سیلد دارای پورت ورودی و خروجی هوا می باشند. در این باکس ها خروج ناگهانی هوا از پورت باعث ایجاد نوعی باس می شود که به صدای خود ساب ووفر می افزاید. حال خود این پورت با توجه به شکل خروجی میتواند فرکانس متفاوتی از صوت را ایجاد کند. این پورت میتواند به شکل دایره  و یا شیار با ابعاد مختلف باشد. میتوان با توجه به سلیقه شنوایی نوع پورت را خودتان مشخص کنید. هرچه پورت بزرگتر باشد فرکانس کاهشی و هر چه پورت کوچکتر باشد فرکانس افزایشی خواهد بود که جهت محاسبه دقیق تر، این کار با نرم افزار های مخصوص انجام می شود .در ضمن باکس های پورتد بزرگتر از نوع سیلد می باشند.

تفاوت باکس های پورتد و سیلد

اگر ترجیح می دهید باس هایی که محکم و با دقت هستند داشته باشید، به سراغ باکس های سیلد (مهر و موم شده بدون منفذ) بروید. اگر می خواهید حجم باس بیشتر و قدرتمند داشته باشید به سراغ باکس های پورتد بروید. در زیر جدولی آماده کردیم تا راحتتر باکس ها را مقایسه کنید.

نوع باکس خصوصیات
سیلد دقت بالاکیفیت صوتی بالا حجم کمتر صدا طول عمر بالا سایز کوچکتر نسبت به پورتد عدم افت کیفیت در دراز مدت میتواند در هر شکلی طراحی شود و لزومی ندارد مکعب باشد داغ شدن سیم پیچ در صورت استفاده طولانی به دلیل عدم عبور هوا جهت خنک کاری
پورتد حجم صدای بالا قدرت بیشتر راه اندازی راحت تر ساب ووفر قابلیت تیون فرکانس با توجه به پورت هوا سایز بزرگتر نسبت به سیلد تداخل باس قبل با باس بعدی به دلیل بازی زیاد صفحه ساب افت کیفیت و دقت در دراز مدت خنک ماندن سیم پیچ بدلیل عبور جریان هوا

یکی از وبسایت های معتبر در زمینه کارآدیو اقدام به تست صدا در دو باکس سیلد و پورتد و نظر سنجی بین چند تن از کارشناسان خود کرد تا ببیند نظر این کارشناسان نسبت به موزیک ها با سبک های مختلف چیست. این جدول را برای شما میگذاریم تا شما هم مشاهده کنید.

سبک موزیک/ تعداد آرای باکس سیلد باکس پورتد
پاپ 3 3
راک/ آترناتیو 3 3
کلاسیک 3 1
رپ/ R&B 1 5
الکترو دنس 2 4

بگذارید در رابطه با ابعاد و نوع باکس پیشنهادی مثالی بزنیم، ساب دی ال اس مدل MCW12 را مورد بررسی قرار میدهیم، به سایت مرجع مراجعه میکنیم تا اطلاعاتی در مورد باکس پیشنهادی بدست آوریم.

باکس پیشنهادی سیلد : 32 تا 37 لیتر ، برای خودرو های کوچک 32 تا 34 لیتر و برای خودرو های بزرگ 34 تا 37 لیتر. گفته شده از عایق پشمی برای دیواره ها استفاده کنید.

باکس پیشنهادی پورتد : 40 لیتر با پورت گرد با ابعاد 10 سانت یا شیار با طول 36 سانتی متر

به نظر شما دلایل دیگر اُفت فروش این محصولات چیست ؟

دیدگاهی ثبت نشده است

دیدگاهتان را بنویسید

لطفاً پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید:

  • فارسی بنویسید، از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • تجربیات شما می تواند در تصمیم گیری سایر کاربران جهت خریداری محصولات مفید باشد ، لطفاً اطلاعات مفید و مربوط به محصول فوق را با توجه به تجربیات خود به اشتراک بگذارید.
  • در هر دیدگاه می توانید حداکثر 5 مورد نقاط قوت و ضعف محصول را ثبت کنید.
  • از ارسال لینک‌ و اطلاعات شخصی از قبیل تلفن، ایمیل و آی‌دی شبکه‌های اجتماعی خودداری کنید.
  • از بکار بردن کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز و قومیتی دارند خودداری کنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.