همه چیز در مورد خازن جزئیات بیشتر

همه چیز در مورد خازن

داشتن یا نداشتن خازن،لزوم استفاده از خازن در سیستم ، همیشه مورد سوال بوده و نداشتن استاندارد خاصی برای تشخیص وراهنمایی مصرف کنندگان ،باعث سردرگمی بیشتر نیز می شود . اگرتابه حال دنبال خازن بوده اید ،حتما با تناقض بسیار روبرو شدید خازنهایی با ظرفیت چندین فاراد با قیمت یک پنجم خازن یک فاراد در مطلب زیر سعی می کنیم به مسایل مطرح شده بیشتر بپردازیم

بروز رسانی 1403/09/25
24 نظر

خازن چیست؟

همانطور که از نام آن پیداست خازن قطعه الکترونیکی است که جریان الکتریسیته را در خود ذخیره میکند.

خازن ها می توانند انرژی الکتریکی را توسط میدان الکترواستاتیکی (بار الکتریکی) در خود ذخیره و نگهداری کنند.

واحد خازن به افتخار فیزیکدان بزرگ مایکل فارادی فاراد میباشد و یک فاراد معادل خازنی است که وقتی به اختلاف پتانسیل یک ولت متصل شود، بار یک کلون در آن ذخیره گردد.

یک کلون یک آمپر در ثانیه است.

در الکترونیک یک فاراد واحد بسیار بزرگی است و معمولا از واحدهای کوچک تر آن مثل نانو، میکرو و پیکو فاراد استفاده میشود ولی در کارآدیو با واحد اصلی آن (فاراد) سر و کار داریم.

آن ها از دو صفحه هادی بسیار نزدیک به هم که میان آنها عایقی بنام دی الکتریک وجود دارد، تشکیل شده است. جنس این صفحات از آلومینیوم، نقره و تیتانیوم و … و جنس دی الکتریک از هوا گرفته تا مواد شیمیایی خاص متفاوت است که این جنس در نامگذاری خازن سهم بسزایی دارد.

ظرفیت خازن ها به سطح و ساخت صفحه های هادی و جنس دی الکتریک بین آنها بستگی دارد. همانطور که اشاره شد خازن ها بسته به نوع مواد تشکیل دهنده آن ها به گروه های مختلفی تقسیم میشوند.

خازن در سیستم صوتی ماشین

در بحث کارآدیو ما اصولا با دو مدل خازن روبرو هستیم :

  1. خازن های کلاسیک معمولی (کاغذی )
  2. خازن های هیبرید

۱ـ خازن های معمولی و کلاسیک از صفحات فویل الومینیومی با دی الکتریک (کاغذ آغشته به نوعی روغن) تشکیل شده است.

این صفحات که طول آنها به صدها متر نیز میرسد، بصورت مارپیچ داخل یک استوانه قرار دارند و ظرفیت آنها بطور معمول ۱ تا ۲ فاراد بیشتر نیست. علاوه بر اینکه افزایش حجم و سایز خازن مانع از این میشود که بتوان آنها را در ظرفیت های بالاتر ساخت.

اتحادیه اروپا ساخت سایزهای بزرگتر و مصرف آنها را بخاطر احتمال انفجار و با توجه به اینکه کاغذهای آغشته به روغن آن قابل اشتعال هستند، ممنوع کرده است.

شرکت های تولید کننده خازن برای زیباتر کردن و مفید تر بودن خازن به آن یک مدار نمایشگر ولتاژ نیز اضافه کرده اند. این مدار که در واقع کاری بجز نمایش ولتاژ سر خازن ندارد برای بسیاری این شایبه را بوجود آورده که این خازن ها بصورت دیجیتال عمل میکنند و به خازن های دیجیتال معروف شده اند.

ولی در واقع این غلط مصطلحی بیش نیست و کار کرد خازن هیچ ربطی به نمایشگر آن ندارد بطوریکه اگر مدار بالای خازن را برداریم عملکرد خازن به  هیچ عنوان دچار مشکل نخواهد شد.

خازن ها همواره بصورت آنالوگ کار میکنند در بسیاری از موارد این مدارها خود بصورت یک مصرف کننده عمل می کنند.

بطوریکه اگر شما این خازن ها را از مدار برق خارج کنید خود نمایشگر به مرور مقدار الکتریسیته ذخیره شده در خازن را مصرف میکند و این مسیله کمک میکند که هنگامی که خازن در مدار قرار ندارد همیشه بصورت دشارژ یا همان تخلیه باقی بماند.

خیلی از شرکت ها برای زیباتر کردن خازن ها در اطراف آنها از لامپ های نئون یا LED قرار میدهند که اگر از قسمت زیبایی آن بگذریم باعث افت کارایی خازن شده و همیشه مقداری از نیرو را برای روشن نگاه داشتن آن مصرف خواهیم کرد.

خازن های هیبریدی

نیاز به خازن با ظرفیت های بالاتر منجر به تولید خازن های هیبریدی شد. این خازن ها در واقع از اجتماع چند خازن کوچک تر با ظرفیت های مختلف تشکیل میشود.

خازن های هیبریدی نسبت به ظرفیت آنها بسیار کوچک تر میباشند. خازن های کوچک تشکیل دهنده خازن های خاصی هستند که به صورت معمول در بازار پیدا نمیشوند و تقریبا هر شرکت از خازن های خاص خود استفاده میکند و به همین خاطر مشخصات و ظرفیت این خازن ها بر روی آنها درج نمیشود.

خازن هایی با ظرفیت های بالا در اندازه های کوچک که از ترکیب نهایی آنها یک خازن هیبرید با ظرفیت بالا ایجاد میشود.

این خازن ها که غالبا خازن های شیمیایی هستند که دی الکتریک آنها را از نوعی ماده شیمیایی تهیه میکنند که یک حالت کاتالیزوری دارد و باعث بالا رفتن ظرفیت مضاعف آنها میشود.

این خازن ها به علت اینکه هسته اصلی آنها شیمیایی است برای جلوگیری از ضربه دیدن (که احتمالا خطراتی نیز دارد) و ایجاد مشکلات ثانویه، سعی میشود از دایکاست و فلز محکمی تشکیل شود تا بتواند در مقابل صدمات خارجی از آنها محافظت کند.

از مزایای آنها میتوان به کوچک بودن و داشتن ظرفیت بالا اشاره کرد و معایب آن متاثر بودن کار آنها از شرایط هوا مثل گرمای زیاد یا سرمای زیاد به علت داشتن مواد شیمیایی است با توجه به اینکه مواد شیمیایی نسبت به دمای محیط واکنش نشان میدهند.

این خازن ها در گرمای زیاد و یا سرمای کم واکنش های مختلفی نشان می دهند و عمر کمتر نسبت به خازن های کاغذی و زمان شارژ و دشارژ بالاتر نسبت به سایر خازن ها نیز جزؤ معایب است.

خازن ها از لحاظ کار بسیار به باطری شبیه هستند یعنی هر دو آنها برق تولید نمیکنند بلکه جریان الکتریسیته را در خود ذخیره می کنند تا در موقع مصرف زیاد استفاده شود.

شاید فرق اساسی آنها در زمان شارژ و دشارژ است. اصولا هر جا که نیاز به یک شوک الکتریکی (فشار و جریان مضاعف) باشد، از خازن ها استفاده می شود مثل استارت زدن الکترومترها. در سیستم کارآدیو نیز این فشار مضاعف در هنگامی است که به باس های پر قدرت نیاز است.

وظیفه خازن در سیستم های صوتی ماشین

همانطور که میدانیم بیشترین فشار بروی یک آمپلی فایر و در زمانی است که ساب به حرکت در می آید و برای تولید این فشار ما نیاز به برق کافی داریم که از خازن انتظار جبران آن را داریم حال اگر این باس یا همان فشار لحظه ای باشد.

این خازن جوابگوی آن خواهد بود ولی اگر ممتد و بقولی کش دار باشد خازن جوابگو نیست و از تامین آن عاجز خواهد بود پس خازن زمانی به ما جوابگو خواهد بود که سرعت شارژ و دشارژ کمتر از سرعت و فاصله بین باس ها باشد.

به طوری که اگر خازن نتواند بموقع شارژ و دشارژ شود و به نوعی از باس های ایجاد شده عقب بیفتد خود نیز یک مصرف کننده برق خواهد بود و در واقع اثر معکوس خواهد داشت.

پس اگر موسیقی مورد علاقه شما دارای باس های ممتد است مثل آهنگ های تند، داشتن خازن مشکلی از کمبود برق شما را جبران نمیکند اما اگر موسیقی گوش میکنید که باس های آن قابل شمارش است حتما از خازن استفاده کنید که بسیار مؤثر است و این موضوع باعث شده است.

که برخی از شرکت ها خازن هایی عرضه کنند که سرعت شارژ و دشارژ آنها بسیار پایین تر از خازن های مشابه در بازار است مثل خازن های راکفورد و یا هلیکس سری Brax که این خود باعث گرانی آنها میشود.

شاید تابحال دیده باشید که برخی شرکت ها مثل استینگر خازن هایی با یک حجم را در چند رده با قیمت های دارند که در واقع فرق آنها به موضوع سرعت شارژ و دشارژ آنها بر می گردد.

برای اندازه گیری ظرفیت خازن ها هیچ راهی بهتر از تست تجربی نیست و شما میتوانید بوسیله یک لامپ زمان شارژ و دشارژ دو خازن را با هم مقایسه کنید.

خازن هایی که در کارآدیو مصرف میشوند از ۱۶ تا ۲۴ ولت و از ۹۵ درجه تا ۱۰۵ درجه سانتیگراد را میتوانند تحمل کنند.

border-center
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط شاید علاقمند باشید
نظرات و دیدگاه 24 دیدگاه
قوانین ارسال نظر لطفاً پیش از ارسال نظر ، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید: مشاهده قوانین ارسال دیدگاه
  • فارسی بنویسید، از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال لینک‌ و اطلاعات شخصی از قبیل تلفن، ایمیل و آی‌دی شبکه‌های اجتماعی خودداری کنید.
  • از بکار بردن کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز و قومیتی دارند خودداری کنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
Hosein
28 بهمن 1400 Hoseinپاسخ

سلام اگر بخوایم خودمون خازن برای سیستم خودرو درست کنیم باید به شکل موازی ببندیم یا سری

میلاد
06 خرداد 1400 میلادپاسخ

سلام خسته نباشد برای۲جفت۷۱۸ وامپ ۱۰۰۰وات کنوود وساب ۱۵۰۰وات نیاز به خارن است درضمن باطری ماشین هم ۶۶ امپرهست ممنون

امیر حسین
06 مرداد 1399 امیر حسینپاسخ

سلام ببخشید واسه سیستم من نیاز به خازن دارد آیا؟ ظبط جدید پایونیر 4کانال 4تا میدرنج کیو اس 8 امپیلی ام بی اگوستیک 4900 وات و ساب بوستر 15 اینچ 3500وات 1500 ار ام اس نیاز خازن آیا؟

یوسف
08 تیر 1399 یوسفپاسخ

سلام سیستم من ضبط ۹۴۵۰ و باندها ۶۹۷۵یک جفت و ۷۱۸ یک جفت و ۱۶۷۵ یک جفت و ساب ۳۰۰۰۳d4و سه عددآمپیلی ۸۴۰۰کنوود و D۸۱۰۶ کنوود و ۷۰۲ exکنوود باطری ۷۴آمپر دارم آیا در صورت محدودیت مالی نداشتن نیاز به بست خازن هست ؟ ممنون از شما

پشتیبان
08 تیر 1399 پشتیبانپاسخ

بله با توجه به تعدد محصولات نصب شده میتوانید از خازن استفاده کنید.

مهدی
15 خرداد 1399 مهدیپاسخ

باسلام برای این سیستم آیا خازن نیاز میشه اگر جواب مثبت هستش لطفا ظرفیت و مارک رو هم بفرمایید آمپ8400+8106d کنوود ساب mtx10as با300rms فوکال690acبا70rms و باند اینفینیتی گرد برای در جلو 70rms سیم برق4 هستش با تشکر از شما

پشتیبان
17 خرداد 1399 پشتیبانپاسخ

اجباری در استفاده از خازن برای این سیستم وجود ندارد. اگر باطری خودرو از ظرفیت مناسبی برخوردار باشد قطعا به خازن احتیاج پیدا نخواهید کرد و بدون خازن سیستم درایو خواهد شد. اگر پس از استفاده احساس کردید که در باس های ساب ووفر به برق خودرو فشار وارد می شود و نور چراغ ها در هر باس کاهش چشمگیر دارند می توانید اقدام به نصب خازن 1 فاراد کنید. ترجیحا از برند های مطرح ( غیر چینی) مانند dls/ ساند کوئست / کانکشن

پوریا
12 دی 1399 پوریاپاسخ

سلام وقت بخیر . میخواستم بدونم با اینکه در بازار خازن های کوچک و ظرفیت بالا مثلا ۲.۲ میکرو فاراد وجود داره و با موازی کردن چند خازن میشه به ظرفیت چندبرابر خازن های بزرگ شرکتی رسید چرا باید از خازن های بزرگ استفاده کرد ؟ معایب این روش چیه ؟

پشتیبان
13 دی 1399 پشتیبانپاسخ

سلام اکثر خازن های موجود در بازار متفرقه بوده و ظرفیتی که رو انها درج شده واقعی نیست حتما از خازن های برند اورجینال استفاده کنید و سیستم شما بیشتر از 2.5 فاراد احتیاج دارد بهتر است از باطری اضافه استفاده کنید مثل باطری AGM که مناسب سیستم های کیفیتی هست و با ابعاد کوچکی که دارد میتواند در لحظه 200 امپر به سیستم شما تزریق کند

پوریا
26 دی 1399 پوریا

منظور من خازن هایی هست که روی کیت های الکترونیکی استفاده میشه

پشتیبان
27 دی 1399 پشتیبان

اون مدل خازن باید روی برد طراحی بشه و یتونه به موقع پر و خالی بشه و یا موقعی که ماشیم خاموش هست برق رو خالی نکنه

شهرام
04 اردیبهشت 1399 شهرامپاسخ

. سلام به نظر شما برای این سیستم خازن ببندم یا نه؟ پخش پایونیر 125ui باند سونی 6951 ساب ۱۲ اینچ DS18 میدرنج ۴.۵ اینچ درب جلو امپلی ۴ کانال DS18 امپلی ۲ کانال سونی

علی
05 اردیبهشت 1399 علیپاسخ

شما نیاز به خازن نداری ، ضمن اینکه خازن خوب بالای ۱ تومنه اگه ضعف برق داری ، باید از کابل برق ضخیمتر با مس بالا استفاده کنی + انجام big3 (فیوز فراموش نشه) در اخر اگه خواستی خازن بخری ، ازین چینی ها که روشون کیلویی ظرفیت زده (۱۰ فاراد و ۲۰ فاراد و ...) نخر ارزون ترین خازن بدردبخور ، cap33 هلیکس که ۳۳صدم فاراده

محسن
05 اردیبهشت 1399 محسنپاسخ

احتمال خیلی کم در ولوم بالا و در باس های قوی دچار افت جریان لحظه ای خواهید شد. از آنجایی که از آمپلی فایر مونو استفاده نمی کنید وسیستم شما سنگین نمی باشد بعید می باشد که به خازن احتیاج پیدا کنید. اگر پس از نصب سیستم وجود خازن را نیاز دیدید. میتوانید از خازن یک فاراد البته از محصولات برند و با کیفیت استفاده کنید

میر
12 فروردین 1399 میرپاسخ

درود چه زمانی باید از خازن استفاده کرد؟ از چه میزان قدرت Wrms؟

محسن
22 فروردین 1399 محسنپاسخ

زمانی که احساس کردید در باس های سنگین فشار زیادی بر روی باطری خودرو وارد می شود و نور چراغ های ماشین کم سو می شوند در این مرحله واقعا به خازن احتیاج پیدا میکنید. میزان ظرفیت مورد نیاز خازن معمولا برای هر 1000 وات RMS یک فاراد می باشد

سجاد نصیری نژاد
13 بهمن 1398 سجاد نصیری نژادپاسخ

درود بر شما ممنون بابت مطالب مفیدتون در مورد تست ظرفیت خازن ها گفتید از یک لامپ استفاده کنید ولی واسه تست سرعت شارژ و دشارژ خازن چه راهی هست؟ راهی هست که سرعت شارژ و دشارژ خازن ها رو فهمید؟ ممنون میشم که جواب بدین چون واسه همه کاربردی هست

سینا
16 اردیبهشت 1399 سیناپاسخ

سوال منم هست این

پشتیبان
16 اردیبهشت 1399 پشتیبانپاسخ

میتوانید با جستجوی کلمه خازن در صفحه مجله به پاسخ سوال خود برسید

امیر
29 دی 1398 امیرپاسخ

خیلی تکراریه معمولا همه جا همین رو نوشتن

محسن
14 اسفند 1398 محسنپاسخ

بله اکثرا از این مطلب کپی کردن.

ناشناس
22 آبان 1399 ناشناسپاسخ

برای 2تا امپلی و یک ساب و یک جفت میدرنج و تیوتر و باند بزرگ کنوود چه ظرفیت خازن لازمی با تشکر

سعید
06 دی 1398 سعیدپاسخ

تمامی قیمتتان خیلی گرون تر از ها مه جاس 200 درصد بیشتر کشیدین رو اجناس

محسن مهدی عراقی
09 آذر 1398 محسن مهدی عراقیپاسخ

مطلب زیاد خوندم در مورد خازن.ولی این مطالب حرفهای تازه ای برا گفتن داشت.ب عبارتی حرف نداشت این مطالب.سپاسگزارم