نویز کنسلینگ چیست؟
پیش از توضیح نویز کنسلینگ ابتدا اجازه دهید تا نویز را تعریف کنیم. با شنیدن کلمه نویز، ناخودآگاه ذهن به سمت جیرجیر لولا یا صدای زوزه بلندگوها میرود. اما اگر بخواهیم نویز را تعریف کنیم، باید بگوییم هر صدای ناخواسته ای را نویز میگوییم. همانند صدای یک جیرجیر یا حتی صدای یک ساز کوک شده گران قیمت. فرقی ندارد هر صدایی را که نمیخواهید، یعنی نویز. درواقع نویز شباهت زیادی به علف هرز دارد. علف هرز هر گیاهی است که در جای ناخواسته باشد. مانند یک بوته گندم در مزرعه جو که علف هرز محسوب میشود. پس نویز در هر صدایی ناخواسته است که در این مورد، هر صدایی که بیرون از هدفون باشد را نویز مینامیم.
حال سوال اینجاست که چگونه میتوانیم این نویز را کنترل کنیم؟ به طور کلی نویز را میتوان به دو روش فیزیکی یا پسیو، کنترل یا حداقل کم کنیم مثل دمپینگ کردن اتومبیل ها در کارادیو یا استفاده از پدهای جاذب صدا در هدفون ها که مقدار قابل توجهی از صدا را کنترل میکند. درواقع این یک روش ایزوله کردن میباشد. روش دوم روش اکتیو است که به وسیله یک یا چند میکروفن، صداهای اطراف و خارج از هدفون را تشخیص داده و توسط یک فرکانس ژنراتور مشابه آن در جهت و خلاف آن را تولید میکند یعنی مثلا یک فرکانس 200 را با 10db قدرت بازسازی میکند با 200 هرتز و 10db – قدرت منفی این کار باعث میشود که فرکانس ها همدیگر را خنثی کنند و عملا باعث حذف آن فرکانس میشوند. راه حل بسیار ساده است ولی برای رسیدن به این راه حل، شرکت بوز بیش از 10 سال و میلیون ها دلار هزینه کرد تا به آن برسد و البته با قراردادهایی که با شرکت های هوایی بست، جبران مافات شد. امروزه تکنولوژی NC ارتقا بیشتری یافته و با دقت بیشتری صداهای ناخواسته حذف میشوند. سونی با استفاده از هوش مصنوعی و 8 میکروفن در مدل WH-1000XM5 به توانایی جالبی در حذف نویز دست یافته است. اما همیشه در مورد استفاده از نویز کنسلینگ سوالاتی هم مطرح شده است. آیا روی مغز تاثیر منفی دارد؟ ممکن است باعث سردرد هم شود؟ و آیا این نویزکنسلینگ روی صدای اصلی تاثیر منفی ندارد؟ و آیا اصالت صدا را همچنان حفظ میکند؟ و از این قبیل پرسش ها که کمتر توسط شرکت های هدفون ساز، به آن ها پاسخ داده شده است.
حال اگر شما در حال گوش دادن به موزیک هستید و نیاز به شنیدن صدای کسی دارید، چه باید کرد؟ این هدفون ها دارای سیستمی هستند به نام ترنس پرنسی که با وجود یک میکروفن خارجی صدای بیرون تقویت شده و به داخل هدفون هدایت میشود و امکان اینکه شما در جریان صدای محیط باشید را ایجاد میکند. هم ترنس پرنسی هم نویز کنسلینگ هر دو به صورت اکتیو فعال هستند پس از مقدار باتری و شارژ کم میکنند. مثال این نویز کنسلینگ را در اتومبیل و هنگامی که فاز بلندگو را درست نصب نکرده باشید، خواهید دید. درجاییکه صدای بم کاملا خشی می گردد ولی اگر بالانس را به یک سمت برگردانید، خواهید دید که صدای بم بهتر شده و درواقع اینجا فرکانس های پایین همدیگر را خنثی میکنند.
و باز ناگفته پیداست که نویز کنسلینگ مخصوص هدفون های بی سیم و بلوتوثی است چرا که نیازمند مدار الکتریکی و باتری می باشد.
دیدگاهی ثبت نشده است