اکولایزر چیست؟
طبق تعریف هر گونه تغییر یا جا به جایی در سطح فرکانس را چه مثبت و چه منفی را اکولایزر می نامند.
بگذارید یک مثال بزنیم : اگر شما یک فرکانس مثلاََ 100 هرتز را 1 یا 2 db (واحد افزایش یا کاهش فرکانس db میباشد) کم یا زیاد کنید در واقع شما عمل اکولایزر انجام داده اید.
اکولایزر میتواند بر روی یک فرکانس یا ردیفی از فرکانس ها باشد.
با این تعریف میتوان گفت خیلی از عامل ها و رفتار های روی صدا در واقع اکو لایزر است که با نام های دیگر شناخته میشود مثلاََ افزایش باس بوست روی امپلی فایر که در واقع افزایش سطح یک فرکانس محسوب میشود یا حتی فرکانس تیون که در باکس های پورتد در نظر گرفته میشود و نیز افزایش سطح و تقویت یک فرکانس مثل 30 هرتز میباشد که باز اکو لایزر میباشد.
با مثال های بالا میتوانیم به این نتیجه برسیم که اکولایزر ها میتواند در مسیر تولید و پخش صدا در مراحل مختلف انجام شود مثل از روی پخش ، از روی پروسسور یا امپلی فایر و یا حتی توسط باکس و مسیر قرار دادن درایور ها (مثل ساب و …)
نکته دیگه که جالب است بدانید کراس اور ها چه به صورت پسیو و چه به صورت اکتیو نیز در واقع تابعی از اکولایزر هستند برای کاهش و یا تضعیف یک فرکانس
پس همانطور که مشاهده کردید و متوجه شدید اکو لایزر ها جز اصلی یک ادیو و صدا هستند و نبودن انها تقریباََ بسیار سخت و یا حتی ناممکن خواهد بود.
اما این تعریف کلی و عام اکو لایزر بود تعریفی که در ذهن همه ما قرار دارد و از اکولایزر ذهنیت داریم یک تعریف خاص است همان ذهنیتی که ما میتوانیم فرکانس ها را تک تک کم یا زیاد کنیم و همانند نمایشگر های انالایزر می ماند.
پس به تعریف و توصیف این نوع اکولایزر میپردازیم
یک اصل در صدا و مهندسی صدا هست که بر طبق ان اختلاف دو فرکانس مجاور اگر بیش از 2 db با دیتروشن و به هم ریختگی صوتی مواجه خواهیم بود
یعنی اگر شما فرکانس 100 هرتز را چهار db افزایش بدید و فرکانس مجاورش 120 هرتز را ثابت نگه داریم اختلاف دو فرکانس بیش از 2 db خواهد بود و ما حتماََ با دیسترون مواجه خواهیم بود.
پس عملاََ کار کردن با اکو لایزر نیازمند اگاهی و تجربه کافی است.
به همین خاطر شرکت های کار ادیو ساز در گذشته نوعی از اکو لایزر را ارائه می دادند به نام اکولایزر پارامتریک.
انواع اکولایزر صدا
به طور کلی سه نوع به نام های: پارامتریک، گرافیکی و رول آف وجود دارند که در این مطلب نوع پارامتریک و گرافیکی آن را شرح می دهیم.
اکولایزر پارامتریک چیست؟
اکولایزر پارامتریک نوعی از اکو لایزر است که شما در ان نمیتوانید فقط یک فرکانس را جا به جا کنید و به همراه ان فرکانس،فرکانس های مجاور ان نیز به صورت دامنه ای و قله ای حرکت میکنند تا از ایجاد دیستروشن جلوگیری کنند.
اکولایزر های پارامتریک معمولاََ به صورت 3 تایی یا 5 تایی هستند.
اما نوع کامل تر و حرفه ای تر اکولایزر ، اکولایزر گرافیکی است
اکولایزر گرافیکی چیست؟
در اکو لایزر گرافیکی شما این امکان را دارید که فرکانس ها را تک تک و به تنهایی جا به جا و کم یا زیاد کنید.
این اکولایزر که معمولاََ از 5 یا 7 یا 10 و 13 تا به بالا تر هم وجود دارد
این اکولایزر گرافیکی که به صورت سنتی ذهنیت هر فرد از اکولایزر را دارد میتواند به سلیقه ای کردن صدا کمک کند.
اکولایزر ها برای چه هستند و چگونه میتوانند به ما کمک کنند؟
اساساََ وجود اکو لایزر ها به ما کمک میکنند تا ما بتوانبم صدا های نهایی را همانطور که میل داریم و ذائقه شنیداری مان است تغییر دهیم، یعنی اگر ما میل داریم موزیکمان صدای بم بیشتری داشته باشد میتوانیم فرکانس های پایین را تقویت کنیم و یا همین طور سایر فرکانس ها و یا اگر شما میل دارید اخبار گوش کنید و یا موزیک های وکال محور گوش می کنید میتوانید فرکانس های وسط و میانه را تقویت کنید و یا اگر موزیک شما قدیمی است و کیفیت پایینی دارد میتوانید ایرادات ان را با اکو لایزر جبران کنید.
به همین خاطر شرکت های کار ادیو ساز اکو لایزر هایی پیش فرض اماده کرده اند که شما میتوانید انها را انتخاب و استفاده کنید.
هر شرکت بر روی این اکولایزر های از پیش اماده نام های گوناگون گذارده اند همانند پاور فول ، وکال ، اکستراباس و …
با این حال افراد حرفه ای خیلی اکولایزر را نمی پسندند.
چرا اکولایزر خوب نیست؟
خیلی از افراد من الجمله خود بنده خیلی موافق اکو لایزر نیستم چرا که معتقد هستیم که اکولایزر کردن صدا در واقع دستکاری کردن صدای ضبط شده اورجینال است تا با سلیقه ما همخوانی داشته باشد.
ما با اکو لایزر به صدا رنگ و لعاب اضافی میدهیم و صدا را از حالت استاندارد خارج میکنیم.
با خاموش کردن اکو لایزر و یا فلت بودن ان (فلت به معنای صاف بودن خط اکولایزر _یکی بودن همه فرکانس ها) ما به همه فرکانس ها اجازه پخش به یک اندازه میدهیم و از تقویت یک فرکانس تا تضعیف فرکانس های دیگر اجتناب میکنیم و اصولاََ مثالی هست که صدای حرفه ای صدای فلت است
در واقع شما با فلت کردن اکو لایزر مقدار دیستروشن و بهم ریختگی را به کمترین حالت سوق میدهید و یا حداقل چیزی بران اضافه نمی کنید.
به نظر شما اکولایزر باید فلت باشد یا باید از ان برای نیاز های سلیقه ای استفاده کرد؟
اگر سوال یا نظری دارید داخل کامنت ها مطرح کنید
با سلام خدمت جناب مقدم.
خیلی مطلب جالبی رو مطرح کردید. همیشه برای من سوال بود. ممنون.